ŽENE MASOVNO UZIMAJU OVE TABLETE TOKOM LETA, A ONE MOGU IZAZVATI OZBILJAN POREMEĆAJ: Ova grupa je u visokom RIZIKU
Ginekolog o tabletama za odlaganje ciklusa, Foto: MasterVideo / Alamy / Alamy / Profimedia

obratite pažnju

ŽENE MASOVNO UZIMAJU OVE TABLETE TOKOM LETA, A ONE MOGU IZAZVATI OZBILJAN POREMEĆAJ: Ova grupa je u visokom RIZIKU

Svaka žena zna koliko je teško uklopiti dugo željeni odmor sa svim drugim stvarima, a pogotovo kada se ti dane poklope sa danima menstruacije

Objavljeno:

Zato je u vreme godišnjih odmora odlaganje ciklusa i najčešći razlog za posetu ginekologu.

Činjenica je da je za većinu žena odlaganje menstruacije bezopasno, ali konsultacije sa ginekologom pre te odluke su obavezne, jer je najčešći način za pomeranje ciklusa upotreba kontraceptivnih pilula koje sadrže hormone.

Zato smo porazgovarali sa dr sci. med. Tatjanom Uskoković, ginekologom, a ona nam je detaljno objasnila sve što treba da znamo u vezi sa tim.

Prednosti i mane tableta za odlaganje ciklusa

- Tablete za odlaganje ciklusa su hormonski preparat. Prednosti ovih tableta su što nam pružaju mogućnost da kontrolišemo menstrualni ciklus u raznim stanjima i situacijama. U letnjim mesecima se najčešće koriste za odlaganje ciklusa zbog odlaska na odmor.

Međutim, njihove mane su obavezno uzimanje svakoga dana, a kod jednog broja žena može da se javi glavobolja, mučnina i najčešće sledeća menstruacija bude obilnija.

Ko sme da koristi tablete za odlaganje ciklusa?

Doktorka objašnjava da tablete za odlaganje ciklusa mogu da koriste sve žene koje imaju menstrualni ciklus, bez obzira na godine.

- Potreban je izvestan oprez kod žena nakon 35. godine života zbog hipertenzije i tromboembolije, ističe dr sci. med. Tatjana Uskoković, ginekolog.

Neželjene reakcije

Najčešća posledica je blagi hormonski poremećaj koji se ispoljava neredovnim menstruacijama u naredna 2-3 meseca.

- Tablete za odlaganje ciklusa ne treba uzimati bez prethodne konsultacije sa ginekologom, jer doktor procenjuje koliki je rizik od uzimanja tableta, zaključila je doktorka.

Bonus video:

01:17

ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE!

(Espreso/T.M./Zenablic/Iris Krdžić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.